Belasting betalen, helaas ontkomen we er allemaal niet aan. Maar waarom betalen we belasting en welke belastingen betalen we eigenlijk?
Hier kun je meer informatie terugvinden over de verschillende belastingen en over regels die verband houden met de berekening voor de belasting.
Waarom belasting?
Belasting betalen is eigenlijk heel belangrijk voor de samenleving. Zonder belasting heeft de overheid niet genoeg financiële middelen om de samenleving zoals wij die kennen draaiend te kunnen houden. Met onze belastingen streeft de overheid ernaar om een samenleving te ontwikkelen waarin iedereen zich kan ontwikkelen en ontplooien.
Bij het instellen van de belastingen houdt de overheid rekening met belastingbeginselen, het draagkrachtbeginsel, het solidariteitsbeginsel en het profijtbeginsel.
De draagkrachtbeginsel houdt in dat de iemand met een hoger inkomen meer belasting betaald dan iemand met een lager inkomen. Met andere woorden, de sterke schouders dragen de zwaarste lasten.
Het Solidariteitsbeginsel houdt in dat de welvaart en rijkdom eerlijk over de samenleving wordt verdeeld. De mensen met een hoog inkomen dragen af voor mensen met een laag of geen inkomen.
Het profijtbeginsel houdt in dat als je ergens gebruik van maakt je hiervoor ook betaald. De motorrijtuigen belasting is hier een goed voorbeeld van. De opbrengst van deze belasting wordt gebruikt voor het aanleggen van wegen. Iemand die geen auto heeft, en dus geen gebruik maakt van de wegen, hoeft hiervoor niet te betalen.
Sinds de tijd van de Romeinen wordt in ons land al belasting betaald. Tot aan de tijd van napoleon werd dit voornamelijk lokaal geregeld. De basis van de belastingen die we nu nog steeds kennen werd door Napoleon in 1805 ingevoerd.
Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van de belastingen.